Krasnobrodzki Dom Kultury -Jesteśmy już 30 lat

DSC 9545Zawody wędkarskie, pokazy i konkursy z rybami w roli głównej, a wieczorem ognisko i koncert złożyły się na Piknik Rybacki, który odbył się w sobotę 30 czerwca w Krasnobrodzie. Impreza na wyspie nad miejscowym zalewem zgromadziła liczne grono miłośników wędkowania i kulinariów, nie tylko z Krasnobrodu i najbliższych okolic. Rybackie święto rozpoczęły zawody spławikowe, w których prym wiodła miejscowa rodzina Gradziuków.

W młodszej kategorii do lat 15 najlepiej spisał się Miłosz Gradziuk, drugi był Emil Gradziuk, a trzecie miejsce zajął Maciej Goś. Spośród dorosłych wędkarzy zawody wygrał Tadeusz Gradziuk, a na kolejnych pozycjach uplasowali się - Marian Oszmaniec i Marek Olszewski.

Wszyscy otrzymali nagrody rzeczowe, ufundowane przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Roztocze", które wręczali Renata Kaszewska-Mika z Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Dariusz Surma z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego i dyrektor biura RLGD w Narolu Eliza Obirek.
Podczas sobotniego pikniku oprócz wędkarzy swoimi umiejętnościami kulinarnymi popisywali się członkowie stowarzyszeń i grup nieformalnych oraz miejscowi restauratorzy. W pierwszym konkursie potraw rybnych z grilla jury najlepiej oceniło "karpia po krasnobrodzku grillowanego w liściu chrzanu", przyrządzonego przez Stowarzyszenie "Klub 50+" z Krasnobrodu. Na drugą nagrodę zasłużyło Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Miejscowości Zielone i Okolic "Ach Zielone" za "ach rybę", trzecią zdobyła Krasnobrodzka Spółdzielnia Socjalna "Źródło" za "rybę ze źródła", natomiast czwartą - Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Miejscowości Stara Huta i Okolic "Zielona Knieja" za "rybę po domowemu".
W konkursie restauratorów i właścicieli ośrodków wypoczynkowych "Krasnobrodzkie rybne smaki" jury oceniło 13 potraw, zgłoszonych przez 6 podmiotów. Wygrała "Szwagrówka" z Krasnobrodu z "faworkami' z karpia", drugie miejsce zajął Zajazd "Kalinka" z Kaczórek z "karpiem pieczonym na kurkach z sosem pieprzowo-cytrynowym", a trzecie - Bar "U Puszka" z Krasnobrodu z "szaszłykami rybnymi". Laureaci otrzymali nagrody finansowe od Krasnobrodzkiego Domu Kultury.
Uczestnicy imprezy mogli skosztować nie tylko dań, zgłoszonych w konkursach, ale także wielu innych smakołyków oferowanych na stoiskach wystawców, a także obejrzeć pokazy, na przykład gotowania zupy rybnej i filetowania ryb. Te ostatnie przygotowały Anna Kuśmierczak i Halina Hurkała z Karczmy Rybnej "Karpiówka" z Bełżca, a oprócz nich swoimi wiktuałami kusiły m.in. stowarzyszenie "Ach Zielone", Restauracja "Pstrąg Roztoczański" z Bondyrza, Gospodarstwo Rybackie Zarząd Dóbr Smolin z Rudy Różanieckiej i producenci nalewek z Narola.
Swoją ofertę prezentowała również niedawno powstała Spółdzielnia Socjalna "Źródło" z Krasnobrodu, zajmująca się wykonywaniem m.in. usług porządkowych, zamojski oddział KRUS, koronkarka Alina Wacko i garncarz Mirosław Lipski, który na żywo prowadził warsztaty dla zainteresowanych.
Sobotnią zabawę dopełniła seria konkursów rodzinnych, a zakończył koncert country w wykonaniu zespołu "Ściana W" z Tomaszowa Lubelskiego i ognisko integracyjne.
Impreza była współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze".

                                                                                                                                                           ias24

Galeria